4islands Prolog: Prelepo, da bi bilo res

Včeraj, 8.4.2019, se je celotna ekipa, ki jo sestavljajo Mitja Tancik in Vita Movrin, Gregor Dimic in David Ivartnik, Jakob Smolnikar in Marko Balantič ter univerzalni pomočnik Marjan Tancik, maserka Tadeja Soklič in kuharski mojster Joc Semprimožnik, v dopoldanskih urah odpravila na pot proti Baški na Krku. Tam se je namreč začelo dogajanje znane dirke 4Islands 2019. V času kosila so že prispeli na cilj in se namestili v apartmaje. Vzdušje je bilo zelo sproščeno in polno pričakovanj. Sledil je natančen ogled proge za prolog, ki je sledil danes, 9.4.2019. Občutki so bili dobri, pravijo tekmovalci, tako da so se mirno odpravili na večerjo. Ker pa je bilo seveda potrebno pripraviti še kolesa in opremo za naslednji dan, so se napotili proti kombiju. Grega je želel odpreti prtljažnik in itak … prelepo je potekal celoten dan, da bi bilo res. Kljuka mu je ostala v roki. Ah, malo heca mora biti (so si mislili)! Nakar je zadeva postala resna. Kljub vsem mogočim poskusom jim ni uspelo odpreti prtljažnika. Ni bilo druge, razbili so šipo v pregradi med zadnjim in sprednjim delom kombija. Kot pa da to še ni bilo zadosti, je za šipo še kovinska mreža. Tako so zadevo zaenkrat pustili pri miru in se odločili, da bodo nadaljevali naslednje jutro. Zadevo so res pustili primiru, ampak le fizično. V glavah so se jim do jutra odvijali vsi mogoči scenariji. Danes zjutraj pa so zadevo ponovno poskušali rešiti. Še dobro, da so v bližnji trgovini lahko kupili ščipalne klešče, s katerimi so preščipnili mrežo. Jakob se je nato zbasal skozi narejeno luknjo in zadeva je bila hvalabogu rešena. Ozračje se je pomirilo, a ekipa sem ni prišla vlamlat (beri reševat avtomehanične posle). Jasno, prišli so tekmovat! Časa ni bilo več veliko in glavo je bilo potrebno pripraviti na štart, dirkanje in cilj, ki so si ga zastavili. Tik pred štartom je vse izgledalo super, kot da se ni nič zgodilo. Kljub težavam, ki so jih imeli, so prav vsi pari brez kakršnihkoli težav dosegli odlične rezultate.

David Ivartnik: »Današnji prolog je za nama(i), z Gregijem sva odvozila precej solidno, po startu sem naju povedel po ravnini in na klanec, kjer sem držal malce prehiter tempo, kar me je na zadnji klanec upočasnilo, vendar je moj partner lepo tempiral tempo do cilja. Zadnjo minuto nisva hranila svojih moči in v cilj prišla s časom 30minut in 47 sekund, kar je zadostovalo za 11. mesto. Z jutrišnjim dnem se začne pravo dirkanje, česar se veselim, še posebej ob tako izvrstnem partnerju kot je Gregor«

Marko Balantič: »To je moj prvi 4 islands, in prva pet dnevna dirka sploh. Zelja je v meni tlela Že nekaj let kar me je pripeljalo tudi do sodelovanja z Mitjem, in Tancacoachingom. Priprave na dirko so potekale po začrtanem planu, z obilo odrekanja in trdega dela poleg vseh službenih in družinskih obveznosti. Današnji prolog sva s partnerjem Jakobom Smolnikarjem startala odločno, in vso dirko zelo dobro sodelovala. Z današnjim dnem sem zelo zadovoljen, in se veselim prihajajočih etap.«

Vita Movrin: Prolog na 4 otokih je zaključen. Z Mitjem, ki me je odlično vodil sva končala na drugem mestu s pet sekundnim zaostankom za vodilnimi.
Led je prebit in zelo sem vesela, da sem dobila priložnost nastopit z Mitjem, ki je
najverjetneje eden izmed najbolj izkušenih kolesarjev na tej dirki. Jaz kot novinka na 4Islands si ne bi mogla želeti boljšega partnerja.
Vzdušje v ekipi je izjemno in kljub manjšim težavicam s kombijem se imamo super.
Jutri bo verjetno deževen dan, kar pa bomo seveda poizkusili obrniti nam v prid.

Mitja in Vita sta se z odra podala okoli 10. ure in zasedla odlično 2. mesto, takoj za češko ekipo. Okoli 11. ure sta se na pot pognala Jakob in Marko in dirko zaključila na 35. mestu. Gregor in David pa sta štartala ob 13. uri in si na koncu priborila 11. pozicijo. Prolog je bil tako zelo uspešen in napoveduje lepe uvrstitve. Držimo pesti in upamo, da naši kolesarji jutrišnjo dirko odpeljejo tako kot znajo, brez zapletov!

Najtežji del dirke, poleg strmega vzpona, je bila vožnja po peščeni plaži takoj na začetku, kjer so se gume močno ugrezale. Kljub temu tekmovalci niso imeli večjih težav. Sedaj pa vlogo prevzemajo še Marjan, ki skrbi za logistiko in opremo, Joc, da nahrani lačne želodčke in Tadeja, da pregnete trde noge. Jutri pa tekmovalce čaka prva, najdaljša etapa po Krku.

Držite pesti in se beremo jutri!