Energetiki na državnem prvenstvu XCO 2019

Medalje z državnega prvenstva v olimpijskem krosu 2019 so podeljene. Visoke temperature, glasni navijači in hitra proga so botrovali nedeljski dirki v Ravnah na Koroškem. Večina udeležencev državnega prvenstva je s svojimi družinami na prizorišče prišla že kakšen dan ali dva prej in vsi skupaj so uživali v bazenu in ob večernem druženju. Na koncu so medalje državnih prvakov krasile prsa štirim energetikom, skupno pa so domov odnesli kar deset medalj.

V kategoriji u9 so bili Urban Dejak 4., Žiga Gruden 6., Matic Zorman 10. ter med dekleti Kaja Pevec 2., Ema Tancik 4. in Eva Kobal 6.

V kategoriji u11 sta bila Lenart Dejak 2. in Lovro Gutman 21., med dekleti pa Neža Kobal 2.

V kategoriji u13 je Jurij Zupanič osvojil 5. mesto, Ažbe Jagodič je bil 12., Gal Benda 14. in Ažbe Kobal 15., med dekleti pa Meta Tancik 1., Meta Janežič 4. in Nastja Ahačič 5.

V kategoriji u15 so zasedli Žan Pahor 1., Vid Felicijan 7., Jure Gombač 10., Matic Lipovšek 13., Lovro Luka Dolinšek 14., Žan Keržan 18., Marko Mušič 20., Matic Semprimožnik 22. ter Ožbej Gutman 24. mesto.

V kategoriji u17 je Gašper Ahačič osvojil 6. mesto, Luka Janežič 9., Aljaž Spahič 17. in med dekleti Ema Movrin 4. mesto.

Med verterani 2 je Mitja Tancik ciljno črto prečkal 1., Andrej Vrtovec pa 8.

Med veterani 1 sta bila Janez Dejak 11. in Miha Debeljak 13.

Med mladinci je bil Jakob Smolnikar 7., med ženskami pa sta bili Tamara Homar državna prvakinja, takoj za njo na 2. mestu pa Ana Janežič.

v kategoriji elite si je Gregor Dimic priborbal 2. mesto, David Ivartnik 9. in Žiga Keržan 10., med ženskami pa je Vita Movrin dirko zaključila na 2. mestu.

Gregor Dimic: »Na tekmo sem šel s pozitivnim pristopim. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, vendar neobremenjen. Prva dva kroga smo se z Rokom Nagličem in Matevžem Govekarjem vozili skupaj, na spustu sem naredil napako, ki jo je Rok izkoristil in razliko iz kroga v krog povečeval. Med dirko sem se počutil dobro, proga mi je bila všeč, toda za moje kilograme mogoče malo preveč strma.  Sezono nadaljujem s pozitivnimi občutki.«

Vita Movrin: »Letošnje državno prvenstvo sem štartala s pozitivnim razmišljanjem, da dam vse od sebe in poskušam čim manj zaostati za Tanjo. Vreme nam v dneh pred tekmo ni bilo naklonjeno in zato nisem dobro stestirala proge. Izbrala sem malce prevelik sprednji zobnik in v kombinaciji z ne preveč dobrimi nogami je to pomenilo pričakovano končno drugo mesto z veliko zaostanka. V preteklih tekmah sem svoj zaostanek za Tanjo že precej zmanjševala in je zato v cilju na mojem obrazu bilo videti razočaranje. Je pa to moje prvo člansko državno prvenstvo in verjamem, da bom še imela priložnost, da se izkažem.«

Tamara Homar: “Proga letošnjega državnega prvenstva mi sprva ni odgovarjala zaradi veliko vzpona a sem se je navadila in mi je nekako postala všeč. Na start sem sla osredotočena in že od starta naprej sem dala vse od sebe brez taktiziranja. Na koncu mi je uspelo obraniti naslov državne prvakinje in z dirko sem zelo zadovoljna.”

Na vse naše tekmovalce smo neizmerno ponosni in se skupaj z njimi veselimo nadaljevanja kolesarske sezone.