Evropsko prvenstvo mladih Capriasca

Na evropskem prvenstvu mladih v Capriasci v Švici je potekalo tekmovanje v olimpijskem krosu, kjer so se borili trije naši tekmovalci Meta Tancik in Luka Maksimovič v kategoriji U15 in Nastja Ahačič v kategoriji U17 pod okriljem reprezentance.

Prvenstvo je potekalo v štirih sklopih: kronometer, ekipna štafeta, eliminator in na koncu še glavna disciplina olimpijski kros.

Tokrat so se naši tekmovalci zelo razpisali in boste lahko iz njihovih izjav dobili vpogled v zakulisje in težavnost samega tekmovanja, ki sta ga krojili vročina in prah na progi.

Meta: Na evropskem prvenstvu sem se zabavala, imela sem dobro družbo in ekipo. Prvi dan, torej kronometer sem dobila potrditev da sem še vedno v ospredju, saj sem postavila prvi čas. Na štafeti sem bila razočarana, ker sem zaradi padca zgubila približno dve minuti, kar me je stalo prve vrste na štartu. In seveda boljše uvrstitve na štafeti, tako smo končali na 25. mestu. Eliminator mi nikakor ni ostal v lepih spominih, na štartu sem zgubila ravnotežje in takoj zgubila prvi dve poziciji, na strmem klanci sem hotela pridobiti in priti na drugo pozicijo, a kot je moj oči rekel, klanec je bil za 300m prekratek. Bilo je težko, saj sem  pričakovala, da bom šla naprej, ker sem dobila dobro motivacijo od torkovega nastopa na kronometru. Ampak to ni bila najhujša stvar, ki se nam je zgodila. Po eliminatorju smo šli z očijem, Gregorjem, Lenartom in Lukom še zadnjič na progo pred petkovo dirko in ravno takrat se je morala zgoditi nesreča.

Lenart je padel in si zlomil ključnico. Res ni bilo fino. V resnici je bilo prav grozno, saj smo, odkar smo bili na evropskem prvenstvu, imeli srečo le v ponedeljek s kronometrom, potem so se pa začeli padci. Ampak kot pravi pregovor “ni sreče brez nesreče”. Ampak smo se po padcu in stresu zbrali in v petek štartali tekmo. S četrtim mestom na XCO sem zadovoljna in vesela, da sem še vedno v ospredju, zato se bom še bolj trudila in delala. Čestitala bi tudi slovenski reprezentanci, vsi so šli zelo dobro in seveda tudi vsem ostalim, še posebej Maruši.

Zahvalila bi se tudi trenerjem očiju, Gregiju in Evgnu, ter seveda maserki Kaji.

Z ekipo sem res preživela lepe trenutke in tudi slabe, ampak smo domov prišli z nasmejanimi obrazi in ja, zdaj delamo že za naslednje tekme in komaj čakam evropsko prvenstvo naslednje leto.

 

Nastja: To je moja druga izkušnja tekmovanja na evropskem prvenstvu, prva pa v reprezentančni odpravi. V Capriasco smo prišli v ponedeljek in se kmalu po prihodu odpravili na ogled proge, ki je bila tehnično zelo zahtevna, saj je bil skalnat teren predvsem na spustih. Zato je bila potrebna zbranost in izbira prave linije z veliko tehničnega znanja. Zame se že ogled proge ni začel najbolje, saj sem na enem od skalnatih spustov pripeljala po napačni liniji in sem padla preko kolesa, ter se udarila v glavo. Tako sem naslednji dan z bolečinami v vratu startala zelo pomembno dirko tekme na čas, ki je pomenila tudi uvrstitev na eliminator. Po zelo dobrem startu mi je na pesku spodneslo zadnje kolo, pri tem se mi je odpelo pedalo in sem izgubila nekaj zelo pomembnih sekund, ki so me stale uvrstitve na eliminator, za kar mi je bilo res žal. Naslednji dan pa je bila na vrsti štafetna dirka, kjer smo startali kot 122. in končali na 79. mestu, saj se je bilo težko prebiti naprej. Moja zadnja dirka pa je bil kros, ki je bila tudi najdaljša in najtežja dirka. Tudi tu je pomemben dober startni položaj, ki ga žal nisem imela, a se mi je kljub vsemu uspelo prebiti naprej in dirko končati na 29. mestu. Glede na težave, sem bila z rezultatom zadovoljna. Zato pa se moram zahvaliti v prvi vrsti trenerjem Energija team in pa celotni ekipi reprezentance, še posebej pa Simonu in Matjažu za vso pomoč in podporo na tekmovanju.

Tudi v prihodnje si želim podobnih izkušenj in svoje rezultate še izboljšati, vem pa, da bo zato potrebno še veliko treningov in tehničnega znanja.

 

Luka:  Na evropsko prvenstvo sem  prišel brez skrbi, da si naberem nekaj izkušenj na mednarodni ravni. Prvi dan na kronometru sem ob odličnem rezultatu dobil za naslednje dni še ogromno motivacije. Na štafeti sem tekmoval v ekipi z Meto in Lenartom, kjer smo bili zelo dobri, vendar smo na koncu imeli mali smole, ampak še vedno končali na odličnem 25. mestu od 112. ekip. Zadnji dan je bil na sporedu XCO, katerega sem se najbolj veselil. Startal sem zelo slabo in smo se že v prvem krogu na klancu zapletel. Prvi krog me je prehitelo mnogo kolesarjev, vendar sem nato iz kroga v krog pridobil ogromno pozicij, saj sem peljal na konstantnem ritmu in v prvem krogu nisem šel do konca, kjer sem na koncu zasedel 52. mesto od 133. tekmovalcev.

 

Čestitke vsem našim tekmovalcem,  želimo vam uspešno nadaljevanje sezone.