Evropsko prvenstvo na Portugalskem

Dva naša Energetika sta se minuli vikend borila na Evropskem prvenstvu za kategoriji u19 in u23 v Anadii na Portugalskem. Žan Pahor in Vita Movrin sta se udeležila kratkega in olimpijskega krosa. Kako je bilo, sta povedal kar sama.

Vita: “Ta teden je na Portugalskem potekalo evropsko prvenstvo. Proga, ki je čisto umetno narejena, je bila zelo tehnična. Od hlodov, dropov do “road gap-a”, ki sem ga po nekaj minutah prigovarjanja uspela skočiti, čeprav ga marsikatera tekmovalka ni. Prvi tekmovalni dan je bil v četrtek in sicer disciplina kratki kros. Vedela sem, da bi mi disciplina lahko odgovarjala, kljub temu pa nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, sploh pa ne med elitno konkurenco. Od štarta sem šla na polno in držala prve tekmovalke. V zadnjih krogih smo ostale le še štiri, kazalo je že, da mi bo tretja ušla, a sem jo na tehničnem delu ujela. Do cilja je sledil le še makadamski spust na vetru in dva ovinka. Po spustu me je Švedinja iz zavetrja prehitela in mi na koncu za desetinko sekunde vzela medaljo. Tekmo sem tako zaključila kot 4.
V nedeljo pa je potekala še glavna XCO tekma. Štartala sem v drugi vrsti in se takoj na prvem klancu prebila na 4.mesto. Prve tri kroge sem vozila med 5. in 8. pozicijo. Ko bi bilo potrebno vzeti gel, sem ga v navalu dirkanja in dobre pozicije pozabila vzeti. Hkrati mi je na enem izmed vzponov menjalnik porinilo ob kaseto in sem morala del preteči. Vse skupaj mi je vzelo energijo in prehitelo me je nekaj tekmovalk. Po tem, ko sem le pojedla gel, sem počasi prihajala nazaj in se zadnja dva kroga borila, kolikor je le šlo. Manjkalo je približno 20 sekund in končala bi v desetirici. Na koncu koncev pa vem, da spadam visoko in da to lahko dosežem. Iz napak se učimo… 🙂
Zdaj pa še svetovni pokal v Švici potem pa končno na morje in zaslužen počitek.”

 

Žan: Evropsko prvenstvo na Portugalskem je bilo zame posebno doživetje. Drugačno je bilo że samo potovanje tja in nazaj.
Proga je bila hitra, s kratkimi, strmimi klanci. To je tip proge, ki mi ne ustreza. Na kratkem krosu sem bil uvrščen na 10. mesto, na olimpijskem krosu, v soboto, pa sem se uvrstil na 24. mesto. Tretji krog sem odpeljal nekoliko slabše, ostale pa približno enak čas. Z rezultatom kratkega krosa sem zadovoljem, z olimpijskim krosom pa ne povsem.
Za boljši rezultat bo potrebno še veliko trdega dela in izkušenj na podobnih tekmah.

Prihajajoči vikend pa želimo Viti veliko sreče na svetovnem pokalu v Švici.