Klepet z Vito Movrin

Julija si se udeležila svetovnega pokala v Švici. Dosegla si eno boljših uvrstitev svoje kariere oziroma ponovila rezultat svetovnega pokala s Češke. To je zelo obetavno. Si se kako bistveno drugače lotila tekmovanj, ali so se enostavno stvari poklopile?

Ja, res je. V Švici sem ponovila svoj najboljši rezultat s svetovnih pokalov, torej 13.mesto. Res sem bila vesela, da sem znova dosegla tak rezultat, saj sem zaradi te tekme pa tudi evropskega prvenstva, dobila potrditev, da dejansko sem zraven in da tisti rezultat na Češkem ni bil le »muha enodnevnica« oziroma le en posrečen dan. Dobila sem potrditev, da lahko dirkam za visoka mesta na vsaki tekmi in da grem v pravo smer. V letošnji sezoni sem naredila kar nekaj malih in malo večjih sprememb, najbolj pa mislim, da sem se sprostila, nekaj je kliknilo v glavi in to je to. Dolgo pričakovani rezultati so prišli.

 

Večje dirke pomenijo tudi precej večji psihični pritisk, ki se ga kot gledalci mogoče niti toliko ne zavedamo. Kako se s tem pritiskom spopadaš ti?

Psihični pritisk je vedno prisoten, kadarkoli sem na štartu. Kar je logično, če ga ne bi bilo bi pomenilo, da mi je vseeno, kar pa mi seveda ni 😊. Je pa res, da je na svetovnih pokalih pritisk še toliko večji. Sama sem v letošnjem letu s podporo kolesarske zveze, začela ponovno sodelovati s športno psihologinjo. Mislim, da mi zelo pomaga, naju pa čaka še kar nekaj dela.  Predvsem je zahtevno, ko se kar na enkrat znajdeš v ospredju dirke, kjer prej nisi bil vajen biti.

 

Kar nekaj mednarodnih dirk si se že udeležila v preteklosti. Bi rekla, da si tudi na večjih tekmah zaradi preteklih izkušenj oziroma “kilometrine”  že precej bolj suverena, samozavestna?

V kolesarstvu sem že dobrih 11 let, za sabo imam veliko tekem. Vendar pa, večino teh kolesarskih tekem in let nisem bila na takem nivoju, kot so morda zdaj že mlajše tekmovalke. Do mladink sem oziroma smo trenirali praktično zelo malo in tudi dirke so bile zato zame drugačne. Šele v mladinski kategoriji sem se začela boriti za višja mesta, zares tekmovati. Mislim, da sem samozavest pridobila šele letos, po nekaj vrhunskih rezultatih. Lahko štartaš veliko svetovnih pokalov, pa če si v ozadju, to nič ne naredi za dobro samozavest.

 

Kakšne imaš plane za preostanek letošnje tekmovalne sezone in kakšni so dolgoročni načrti?

Trenutno sem v obdobju priprave na drugi del sezone. V sredini avgusta sem tekmovala v Turčiji na Horse class dirki. Potem pa me konec meseca čakata še svetovno prvenstvo v Franciji in svetovni pokal v Italiji. Dolgoročni načrti so jasni, leta 2024 so olimpijske igre v Parizu, puncam nam gre super v nabiranju pik.😊

Še enkrat čestitke za zelo lepe uspehe in ti želimo čimbolj uspešno nadaljevanje sezone.