Prašne razmere v Samoborju, XCM Dalmatiner in Slavnik

Visoke temperature, žgoče sonce in razbeljen asfalt so nas pričakali v Samoborju, kjer je v nedeljo, 16. Junija 2019, mestece gostilo SloXcup. Večina udeležencev omenjene dirke se je na prizorišču zbrala že v soboto, da so lahko v miru naštudirali progo in se dodobra pripravili na težko dirko, ki je sledila prihodnji dan. Tokrat je bila proga zares zahtevna, k še zahtevnejšim pogojem pa so pripomogle tudi visoke temperature in tako smo bili priča kar nekaj tehničnim težavam in odstopom tekmovalcev, saj so bile razmere že skoraj izredne. Energetiki so se, kot vedno, borili do konca in iz sebe iztisnili vse, kar so imeli. Kljub vsemu, se v Samobor vedno radi vračamo, saj sta tu zelo prijeten ambient in atmosfera. Kaj vse so tekmovalci doživljali na kolesu, pa si lahko preberete spodaj.

Ana: »Proga v Samoborju je bila kot vsako leto tehnično težka in nevarna. Letos pa je tekmo poleg močnih tekmic otežilo zelo vroče vreme. Sem pa zadovoljna s svojo izvedbo in rezultatom.«

Jakob: »To je bil eden bolj napornih vikendov. V petek popoldan sva se z Mitjem odpravila v Vodice na Dalmatiner maraton. Čakalo nas je 84 km in 1050 v.m. in tako smo v soboto ob 11ih štartali. Prvi dve uri slabe sem imel noge, tako da sem se vozil v zavetrju druge skupine. Po dveh urah pa se mi je odprlo in do cilja sem pridobil kar nekaj mest, tako da sem v cilj prišel 4. med elite moškimi. 3,5 h dirkanja v 37 stopinjah Celzija je prišlo za mano naslednji dan v Samobor. kjer smo dirkali za sloXcup. Štartal sem kar v redu, potem je bilo pa samo še na dol. Zaklučil sem na 8. mestu, s katerim nisem zadovoljen. Upam, da bo naslednji vikend bolje na državnem prvenstvu z novimi izkušnjami in še več motivacije.«

V kategoriji u9 so si priborili Urban Dejak 1. mesto, Žiga Gruden 10., med deklicami pa Kaja Pevec 2., Eva Kobal 5. In Ema Tancik 6. mesto.

V kategoriji u9 so bili Lenart Dejak 2., Patrik Kovačič 18., Lovro Gutman 25., ter med deklicami Neža Kobal 4.

V kategoriji u13 so si privozili Jurij Zupanič 6., Gal Benda 20. In Ažbe Kobal 21. mesto, med dekleti pa Meta Tancik 2. In Nastja Ahačič 6. mesto.

V kategoriji u15 so dirko zaključili Žan Pahor na 1. mestu, Matic Lipovšek 14., Lovro Luka Dolinšek 17., Vid Felicijan 18., Marko Mušič 28., Žan Keržan 30. In Ožbej Gutman 35.

V kategoriji u17 sta bila Gašper Ahačič 11. ter med dekleti Ema Movrin 6.

Med veterani 2 si je Mitja Tancik priboril 1. Mesto in osvojil tudi absolutno zmago.

V kategoriji u19 je bil Jakob Smolnikar 9., med dekleti pa Ana Janežič 1. in Tamara Homar 3.

V kategoriji Elite+u23 si je Gregor Dimic prisvojil 5. Mesto, Žiga Keržan je bil 16., med ženskami pa je Vita Movrin ciljno črto prečkala 7.

V soboto, 15. Junija 2019, je v Vodicah potekal maraton iz serije Adria Bike. Udeležila sta se ga Mitja Tancik, ki je med veterani osvojil 2. mesto, ter Jakob Smolnikar, ki je bil med moškimi 4.

Vzporedno z dirko v Samoborju pa je na Slavniku potekal maraton, ki je bil z maja prestavljen na ta dan. Tudi tukaj so se tekmovalci borili s prahom in žgočim soncem, pomerili pa so se na razdaljah 81, 50 in 29 km, ter družinski razdalji 7 kilometrov, ki je letos potekala prvič.

Blaž: »Na tekmo sem sel brez pričakovanj v upanju, da mi uspe odpeljati čim bolj tekoče brez kakršnihkoli tehničnih težav ali še huje, težav s hrano in pijačo, ki na takih tekmah lahko štejejo kar nekaj mest. Zato sem imel s seboj support ekipo, ki je odlično skrbela zame skozi celotno dirko. Tekma se je razplamtela takoj po startu, ko so se vodilni odpeljali, sam pa sem vozil svoj tempo, kar se je na koncu obrestovalo, saj sem v zadnji polovici kljub vročini in rahlim krčem v levem stegnu kar nekaj pridobil. Hvala Matiju in Gašperju za support in organizatorju za odlično dirko.«

V kategoriji mladi, na razdalji 29 km si je Jure Gombač prikolesaril 7. mesto.

Med moškimi na 50 km je Aleš Rijavec osvojil 4. mesto.

Med moškimi na 50 km je Gaber Gomišček dirko zaključil na 45. mestu.

Med moškimi na 81 kilometrski  preizkušnji sta bila Blaž Dragar 5. in Marko Balantič 7.

Sedaj pa nas čaka vrhunec sezone. Vsi tekmovalci se intenzivno pripravljajo na državno prvenstvo, ki bo v torek, 25. Junija, v Ravnah na Koroškem. Se vidimo v čim večjem številu!