Priznanja športnikom leta 2018 in Marjanu Tanciku za življenjsko delo

Športno društvo Energija ima ogromno mladih talentiranih kolesarjev, izkušenih trenerjev in zagnanih staršev, ki skupaj nedvomno odlično sodelujejo. Če ne drugje, se to sigurno opazi na domači tekmi v Mengšu, kjer pri organizaciji in izvedbi sodelujejo vsi zgoraj omenjeni. Vsi pa se zavedamo, da Energijateam.com ne bi bila to, kar je, brez nenadomestljivega Marjana Tancika. Čeprav na gorsko kolesarskih tekmah ne tekmuje, je dirka brez njega kot kolo brez gonilke.

Take pomoči, zagnanosti in organizacije nismo deležni le v Športnem društvu Energija, temveč Marjan že vse življenje aktivno sodeluje pri raznoraznih občinskih športih.

V četrtek, 14.2.2019, so se v Športni dvorani Domžale zbrali dobitniki priznanj in ljubitelji športa, kjer je potekala prireditev Športnik leta 2019. Poleg vseh dobitnikov letošnjih nagrad, ki so jih prejeli Jakob Smolnikar, Vita Movrin, Ana Janežič, Meta Janežič  ter Lenart Dejak  pa smo neizmerno ponosni na Marjana Tancika, ki je prejel nadvse zasluženo priznanje za življenjsko delo. Športno društvo Energija pa prejelo tudi priznanje za ekipno uvrstitev.

Že vse življenje ste vpeti v šport. Kdaj se je začela vaša športna pot in in kaj vas je pritegnilo, da do športa čutite tako močno strast? Kaj vas pri tem tako osrečuje?

»V športu sem že od malih nog. Že starši so bili vključeni v Sokol. Pri športu me je najbolj pritegnilo druženje z vrstniki in pozitivna energija. V mladih letih je bila to gimnastika in rokomet.«

Kot učitelj športne vzgoje ste tudi vaša sinova vzgajali v tem duhu. Oba sta zelo uspešna športnika in skupaj ste ustanovili Športno društvo Energija. Ste kot otrok sanjali o tem, da boste tako uspešno opravljali svoje poslanstvo?

»Že v osnovni šoli sem se videl v tej vlogi. Po osemletki sem šel na Srednjo šolo za telesno vzgojo v Mariboru. To je bila takrat edina taka šola v Sloveniji. Sinova sem velikokrat vzel s sabo v telovadnico, tako da sta ta športni duh zelo zgodaj začutila. Nikoli ju nisem silil v neko športno panogo po moji izbiri. Pustil sem jima svobodo pri izbiri le te. Vrsto let sta trenirala angleški ragby. Na koncu sta se našla v gorskem kolesarstvu. Tako je spontano prišlo do ustanovitve gorsko kolesarske sekcije pri športnem društvu Sokol iz Ihana, ki jo je vodil Boštjan Lekan. Po kakšnem letu in pol, mogoče dveh pa smo ustanovili Športno društvo Energija.«

Poleg službe ste bili aktivni tudi v Atletskem klubu Domžale, v Športni zvezi Domžale, pri organizaciji mnogih športnih dogodkov. Povejte nam, zakaj se vam zdi šport tako pomemben v življenju?

»Vrsto let sem bil aktivni član v strokovnih organih Športne zveze Domžale in kasneje Zavodu za šport in rekreacijo Domžale, kjer sem zastopal interese šolskega športa  na osnovnih šolah. Sodeloval sem pri organizaciji in izvedbi vrsto šolskih tekmovanj na občinskem in področnem nivoju. V Atletskem klubu Domžale sem bil vrsto let član upravnega odbora, aktiven član zbora atletskih sodnikov Domžale.

Šport nas nauči, da le z delom dosežemo zastavljene cilje. Mnoga prijateljstva se v športu sklenejo za vse življenje.«

Kaj vam pomeni priznanje za življenjsko delo, ki ste ga prejeli?

»Nikakor nisem tega pričakoval. Sem počaščen, da so športni delavci opazili moj prispevek in se zahvaljujem za izkazano priznanje.«

Kaj bi želeli sporočiti tistim, ki svojo športno pot šele začenjajo?

»Izberite si športno panogo, ki vas veseli, kjer boste našli nova poznanstva, prijatelje. Pazite na zdravje, ne postavljajte rezultat pred zdravje.«

Marjanu iz srca čestitamo, se mu zahvaljujemo za vsakršno pomoč ter mu želimo vse dobro na njegovi športni in življenjski poti.

Photo: Domžalec.si