Tamara, Ana, Luka in Jakob na evropskem prvenstvu mladih v Gradcu

Med 14. in 18. avgustom je bil avstrijski Gradec prizorišče evropskega prvenstva mladih. Prvi dan je potekal ekipni prolog, kjer so si ekipe s tremi člani izborile pozicijo za štart na ekipnem kronometru, ki je potekal naslednji dan. V sredo je sledil najbolj zahteven dan, saj je tekmovalce čakala kombinacija tehnike in kros dirke. Na tehničnem poligonu so si tekmovalci z nabiranjem točk izborili pozicije za posamičen štart, ki je potekal po skupinah z enakim časovnim zamikom. Z vsako napako na posameznih vajah tekmovalci dobijo pribitek sekund. Predzadnji dan je sledil maraton ter v petek olimpijski kros.

Tekmovalci Energijeteam.com so v vročih dneh in izjemoma deževni sredi, tako kot vedno, dali vse od sebe in dosegli lepe rezultate. Kako so si zapomnili tekmo ter kako so se počutili na prizorišču, pa so povedali sami.

 

Tekmovalki Energijateam.com Ana Janežič in Tamara Homar sta se takega tekmovanja že udeležili. Lahko primerjata letošnjo tekmo z dosedanjimi? Se vama zdi, da sta se na tak način tekmovanja z leti že privadili?

Tamara: »Letošnja tekma je bila v primerjavi z dosedanjimi bolj zahtevna, saj gre za večje število tekmovalk, kar pomeni večjo gnečo na štartu in večjo konkurenco med samo tekmo. Lahko pa bi rekla, da se počasi privajam na tak način tekmovanja.«

 

Ana:»Seveda, tekmi lahko primerjam. Glede proge mi je bilo letos lažje, napredovala sem v tehniki in

kolesarstvu samem, hkrati pa je bilo tekmovati težje, saj sem v primerjavi z lanskim letom dobro

poznala progo in tekmice ter sem si postavila višje cilje, od sebe pričakovala več…

Za enkrat sem odtekmovala šele dve evropski prvenstvi, ampak verjamem, da bom z več dirkami bolj

domača in bolj sproščena na njih.«

 

Moška predstavnika energijatem.com Luka Janežič in Jakob Smolnikar pa sta bila del takega prvenstva prvič. Kako sta se počutila na dirki, sta se med večjo množico tekmovalcev, kot sta je vajena sicer, dobro znašla?

Jakob: »V sicer zelo večji množici, kot sem vajen, sem se kar dobro znašel. Sem se kar uspel preriniti nekaj mest naprej. Je bilo treba dati komolce ven in nisi smel popustit, sicer so te zrinili v ozadje.«

 

Luka: »Prvenstvo je bila zame super izkušnja. Bil sem sproščen. Vedel sem, da bo potrebno na vsaki dirki pokazat vse kar znam in kar v tem trenutku zmorem. Najbolj živčen sem bil pred štartom maratona. Nisem vedel kaj me čaka. Pa ne to, kakšna je proga, ampak kako bo na tako masovnem štartu. Nas je le štartalo okrog 120. No, izkazalo se je, da se v skupini dobro peljem. Na petkovem krosu seveda te živčnosti ni bilo več.«

 

Kako so potekale priprave na evropsko prvenstvo, ste s svojimi rezultati zadovoljni in kakšne imate cilje za prihodnost?

Tamara: «Priprave na evropsko prvenstvo so potekale z malo bolj intenzivnimi treningi in pa treniranjem tehničnega poligona. S skupnim rezultatom letošnjega prvenstva sem zadovoljna, čeprav bi lahko bili rezultati posameznih dni nekoliko boljši. Moji cilji za prihodnost pa so, da še naprej zagnano treniram in se udeležim še več mednarodnih tekmovanj.»

 

Ana: »Na evropsko prvenstvo sem se pripravljala kot večina drugih tekmovalcev. Poleg navadnih

kondicijskih treningov, sva si z Lukom doma na dvorišču postavila poligon, ki je del tekmovanja

mladih in sva na njem trenirala elemente.

Moj trenutni cilj je v bistvu izboljšati to, kar sem natrenirala do sedaj.«

 

Jakob: »Priprave na evropsko so potekale po planu. Z rezultatom sicer nisem najbolj zadovoljen, ampak za prvič je ok. V prihodnosti upam, da se bom udeležil še kakšnega evropskega prvenstva, sicer za mladince, in dosegel kak boljši rezultat.«

 

Luka: »Za evropsko prvenstvo smo se pripravljali tako kot verjetno vsi drugi. Trening, hrana, spanje, vmes pa kakšen dan počitka. Včasih sva si z Ano pripravila vaje za poligon. Obrestovalo se je, tega sva na prvenstvu super odpeljala. S svojim rezultatom sem zadovoljen. Mogoče mesta, ki sem jih dosegel na posameznih tekmah niso prav visoka, vendar je to vse, kar v tem trenutku zmorem. Nimam si kaj očitat. Za naprej pa se bom trudil obdržati navdušenost nad tem športom. Mislim, da ne bo težko. Pridno bom treniral naprej in upam, da bo napredek že do naslednjega evropskega prvenstva očiten. Dolgoročno pa, svetovni prvak 😉 itak.»

 

Ana Janežič je tekmo skupno zaključila na 37. mestu, Tamara Homar na 42. mestu, Jakob Smolnikar si je skupno privozil 85. mesto, Luka Janežič pa je bil 70.

 

Tekmovalcem Energijateam.com na prihajajoči tekmi konec tedna v Grožnjanu želimo veliko sreče!