Tradicionalni maraton Parenzana

Kot že tradicionalno, so se tekmovalci Energijateam.com tudi letos udeležili ene najbolj priljubljenih dirk v sezoni. Tridnevni maraton Parenzana je potekal od 22. do 24. septembra na Hrvaškem. Vreme je bilo prva dva dneva tekmovalcem zelo naklonjeno, nedeljski zaključek pa je mnogim, zaradi močnega deževja čez celotno tekmo,predstavljal trd oreh.

V petek je tekmovalce čakala najkrajša preizkušnja in sicer 29 km, s štartom v Funtani, ob 17. uri. Tekma je potekala v zelo hitrem ritmu in po slabi ure vožnje so se tekmovalci že vrnili na cilj.

Naslednji  dan je bilo središče dogajanja mesto Tar. Ob 11. uri so se kolesarji podali na 46 km dolgo traso. Tudi sobotna tekma je potekala zelo hitro, nekateri tekmovalci so zaradi tega prepozno opazili oznake in na cilj prišli precej bolj blatni, kot je bilo načrtovano. Pravijo, da vsaka šola nekaj stane.

Na deževno in hladno nedeljo so se kolesarji sicer pripravili, a kljub temu so bili pogoji težki in številni niso uspeli odpeljati celotne trase. Štartali so v Vižinadi v dveh skupinah. Daljši maraton, dolg 70 km, se je pričel ob 10.40. uri, krajši, 55 kilometrski  pa 20 minut kasneje, v takrat še suhem vremenu. Za podporo so poskrbeli člani ekipe Energijateam.com, tako da so tekmovalci obeh maratonov dobili hrano in pijačo.

 

David: »Letošnja MTB Parenzana mi je bila zaradi popolnoma novih tras prvi in tretji dan najboljša do sedaj. Na dirko sem prišel z rahlo slabšim zdravjem in posledično formo, zato sem vse dni poizkušal dirkati kar se da sproščeno, brez pritiska. 1. in 2. etapo nisem ravno našel tistih najboljših občutkov na kolesu, a sem obe etapi odvozil dokaj solidno, in z majhnim zaostankom za vodilnim. Tretji dan nas je čakala dolga, deževna in zato kar precej zahtevna etapa. Zavedal sem se, da bo do ciljnega vzpona težko držati hiter tempo, ki so ga narekovali vodilni trije v moji kategoriji, zato sem jih spustil že na prvem vzponu. To se mi je obrestovalo, v zadnjih kilometrih sem uspel ujeti vse tri in v cilj priti z dovolj veliko prednostjo za skupno zmago med mladinci. Zares zključek, ki si ga nisem mogel predstavljati niti v sanjah. Posebej hvala trenerjema Mitju Tanciku in Evgenu Pevcu, ki mi dajeta svoje znanje in izkušnje, saj le to na takšnih dirkah šteje največ. Zahvaliti pa se je treba še celotni ekipi z Marjanom Tancikom na čelu, ki je poskrbela za nas na feed conah.«

 

Skupno so tekmovalci dosegli naslednje rezultate: v kategoriji Elite so zasedli Gregor Dimic 6., Blaž Dragar 8. in Mitja Tancik 9. mesto. V kategoriji Hobi je Evgen Pevec tekmo zaključil na 4. mestu. Med starejšimi mladinci in mladinkami sta David Ivartnik in Vita Movrin osvojila zlato, Žiga Keržan je bil 7. Med mlajšimi mladinci je bil Jakob Smolnikar zmagovalec.