Vita Movrin na evropskem prvenstvu

Med 27. in 30. julijem je v Italiji, natančneje v Darfo Boario Terme, potekalo evropsko prvenstvo v olimpijskem krosu. Naša mladinka Vita Movrin je dirko vozila 29.7. ter zaključila na solidnem tridesetem mestu. Več o sami dirki pa je povedala v spodnjem intervjuju.

 

Kako si se pripravljala na evropsko prvenstvo, so treningi potekali po napisanem planu?

Ne, na žalost priprave niso potekale tako kot bi morale. Že lani septembra sem imela poškodovana rebra in izgubila par mesecev priprav na novo sezono. Celo zimo smo nato super trenirali in kazalo je dobro. To, da grem na evropsko prvenstvo sem izvedela precej pozno in zato tudi moja forma ni bila tempirana na konec julija. Dva tedna pred odhodom sem imela šivano koleno in spet izgubila nekaj treninga.

Kako si se počutila na dirki, glede na to, da si se tako velike tekme udeležila prvič?

Glede na pretekle tedne prej, sem na evropsko odšla brez velikih pričakovanj, saj sem vedela, da moja forma ni taka kot bi lahko bila. Vseeno, sem se počutila vznemirjeno in živčno, verjetno še bolj kot na ostalih dirkah. Zadala sem si cilj, da odvozim, kar se da dobro in dam vse od sebe, rezultat pa bo tak kot bo. To sem tudi storila in sem zato zadovoljna s svojo vožnjo.

So priprave tik pred tekmo potekale kako drugače kot ponavadi, imaš pred štartom kakšen poseben ritual?

Skušala sem delati vse kot po navadi, saj mi tako najbolj ustreza. Preden se grem ogrevat, poslušam glasbo, da se čim bolj umirim. Zadnja stvar, ki jo naredim preden štartam pa je to, da si rečem: »To je zdaj to, saj zmoreš«.

Nam lahko zaupaš, kakšna je bila proga, si se na njej dobro počutila?

Proga je bila zahtevna. Vsebovala je veliko krajših ter en daljši tehnični klanec. Po navadi bi mi ta del proge ustrezal, ker pa nisem bila najbolje pripravljena, sem tudi tu imela težave. Za spremembo, mi tokrat tehnični spusti niso delali prevelikih težav. Ni bilo briljantno, se pa vidi, da na tem delu treninga napredujem.

Kako ti poleg napornih treningov za gorsko in tudi cestno kolesarstvo uspe opraviti še vse šolske obveznosti? Si namreč dijakinja gimnazije Šiška, kar verjetno zahteva kar precej dela.

Ni lahko. Je pa super, da so na šoli zelo prilagodljivi in se vse stvari da zmenit, glede na to kdaj sem v šoli in kdaj so pomembne tekme. Na koncu pa sem vseeno jaz tista, ki mora opraviti vse v šoli in trenirati na polno, da lahko potem dobro tekmujem. Ni z levo roko, ampak vse se da, če se hoče.

Kakšne imaš načrte za prihodnost, te letošnjo sezono čaka še veliko dirk?

Letošnjo sezono me čaka še dirka za slovensko-hrvaški pokal proti koncu avgusta. Možno je, da septembra odpotujem na Norveško na svetovno prvenstvo v cestnem kolesarjenju. Če ne, pa se bom udeležila še Parenzane, ki je prav tako septembra.

Za prihodnost pa si želim, da bi sezone potekale s čim manj poškodb in s čim več zdravja. Le tako bom lahko uspešno trenirala za mladinske olimpijske igre drugo leto, na katere si želim iti, pa tudi za ostale pomembne dirke, ki bodo še sledile v moji nadaljnji kolesarki karieri.

 

Vita se je takoj po evropskem prvenstvu v krosu odpravila še na cestno evropsko prvenstvo, kjer je tekmovala na kronometru in dosegla 23. mesto. Zaradi pomanjkanja izkušenj je cestno dirko zaključila na 58. mestu.

Naši mladinki na prihajajočih dirkah želimo veliko sreče ter čim manj poškodb.

 

Prihodnji teden pa naši mlajši mladinci ter tekmovalci iz kategorije U15 odhajajo na evropsko prvenstvo mladih v avstrijski Gradec.  O rezultatih bomo poročali. Tekmovalcem energijateam.com želimo obilo sreče!

FB_IMG_1501911801287 FB_IMG_1501693159213 received_346986972400143 received_10212030849419718