Vita Movrin v kronometru ubranila naslov državne prvakinje

V sklopu Maratona Franja je v petek, 8.6.2016, potekalo že državno prvenstvo v kronometru. Udeležila sta se ga dva naša tekmovalca. In sicer Vita Movrin, ki je branila naslov državne prvakinje, osvojen pred dvema letoma, in bila pri tem nedvomno uspešna. Ter Blaž Dragar, ki se je take vrste tekmovanja udeležil prvič in osvojil odlično 12. mesto.

Vita je, glede na svojo kategorijo, vozila relacijo Domžale-Ljubljana, ki je bila dolga 11 km. Blaž pa je odpeljal najdaljši maraton, dolg 44 km. Proga je bila zaradi dežja spolzka in nevarna, tekma pa posledično še toliko težja. Previdnost tu vsekakor ni bila odveč.

Več pa s prve roke obeh tekmovalcev.

Vita:Letošnji kronometer se ni prekrival z mojim MTB programom, tako da sem se ga lahko udeležila. Sama disciplina mi je zelo všeč in mi tudi leži, zato sem se še toliko bolj veselila štarta, ki pa je štel tudi za naslove državnih prvakov. V tednu prej sem gorsko kolo zamenjala za kronometer kolo in se poskušala čim bolj navaditi na drugačno pozicijo. Štartala sem kot prva starejša mladinka in v cilj prišla pred skoraj vsemi mlajšimi mladinkami, ki so štartale pred mano. Počutila sem se dobro in vedela, da je rezultat dober. Na koncu sem s povprečno hitrostjo 45km/h prehitela vse mlajše mladince in osvojila naslov državne prvakinje

Blaž: “Letos sem se udeležil zame prvega kronometra, ki je potekal na prvi dan maratona franja in je v moji kategoriji štel za državno prvenstvo v vožnji na čas. To je bila že dolgo moja velika želja in letos mi je uspelo najti kolo in vso ostalo “aero opremo”. Naša kategorija je s štarti pričela kar pozno, prvi je štartal 19.40, kar pa se ni izkazalo za slabo, saj se je vreme do takrat umirilo in tudi cesta se je pričela sušiti, kar je bilo nadvse dobrodošlo. Kljub poznemu štartu pa sta se živcnost in trema pojavili ze prejšnji dan, predvsem me je skrbelo tempiranje, saj je način dirkanja povsem drugačen in vsi vemo da si lahko zaradi adrenalina in svežih nog na začetku, pokvariš končni rezultat. Za mlajše člane je bila trasa dolga 2 kroga na relaciji Ljubljana-Domžale-Ljubljana oz. 44km in tehnično precej nezahtevna, kar se je izkazalo za dobro pri vzdrževanju pozicije na kolesu, saj sem lahko večino časa glavo obdržal obrnjeno navzdol in se osredotočal samo na vzdrževanje tempa in lepo tehniko pedaliranja. Ura resnice se je zame začela ob 19.42. Ko se ob pisku štartne ure poženes z rampe je kar težko upoštevati dejstvo da moraš približno isti tempo vzdrževati celih 44km in da moraš zaradi tega v prvih kilometrih voziti kar se da nadzorovano, saj kaj kmalu ugotoviš da je vzdrževanje takega tempa ob pomanjkanju začetne svežine in adrenalina vsako minuto težje. Na koncu mislim da mi je uspelo tekmo dobro odpeljati saj sem lahko po zadnjem obratu v Domžalah še malo pohodil plin in odpeljal brez padcev ali drugih tezav in dosegel 12. mesto. Rad bi se zahvalil trenerju Evgenu Pevcu za vso podporo in Davidu Ivartniku za super support pred in po dirki, Mitju Tanciku za izposojo šotora in dobre dirkaške nasvete, ki so mi prisli nadvse prav ter vsem navijačem za glasno navijanje. Hvala tudi gospodu Miru Kregarju za posojeno kolo in Matevžu Planku, ki je izposojo omogočil.”