Zaključek enduro sezone v Grožnjanu

V nedeljo, 13.10.2019, je v Grožnjanju potekala zaključna dirka, ki je štela za točke serije SloEnduro in ENDCro pokal Hrvaške. Tekmovalci so se pomerili na petih hitrostnih preizkušnjah, po večinoma zemljati podlagi s posameznimi kamnitimi odseki. Skupno so tekmovalci prevozili okoli 35 km in premagali dobrih 1250 višinskih metrov. Energetiki so enduro sezono okronali z lepimi rezultati.

V kategoriji juniors u19 je Jakob Smolnikar osvojil 1. mesto.

V kategoriji Master 1 je Nejc Černilogar dirko zaključil na 7. mestu.

V kategoriji Master 2 je Grega Nagode ciljno črto prečkal kot 4.

V kategoriji Men je Nejc Huth osvojil zlato.

V kategoriji Women pa si je Tamara Homar priborila 2. mesto

Nejc se je poleg dirke v Grožnjanu udeležil tudi pokala narodov in o vsem skupaj povedal:

»Pokal narodov je bila res ena nova super izkušnja. V Italjanski Finale Ligure sem šel prvič in mesto, s svojimi neštetimi stezicami, jeseni res diha za kolesarje. Na Ligursko obalo smo prispeli že v sredo, v četrtek smo si peš ogledali vseh pet etap za nedeljsko dirko in poiskali najhitrejše linije. V petek je potem sledil trening s kolesom na vsaki od njih. V soboto je bil prost dan, ki sem ga namenil raziskovanju in kopanju.

Vsaka ekipa je imela na dirki dve minuti časa za štart, vrsti red in razmak med tekmovalci v ekipi je bil popolnoma poljuben in prepuščen taktiki. Naša taktika je bila precej preprosta, ostati čim dlje, čim bližje Vidu Peršaku, ki je bil naš najhitrejši tekmovalec. To te prisili, da iz sebe iztisneš še tistih nekaj procentov več. Na takšen format se nisem nič posebej pripravljal, je pa že v osnovi lažje slediti drugemu tekmovalcu. Pri čemer ti ni potrebno toliko razmišljati, ampak samo gledaš kaj dela tekmovalec pred teboj. Dirkal sem po svojih najboljših zmožnostih in sem res zelo zadovoljen. Najbolj mi je ostalo v spominu vzdužje na zadnji etapi “DH Men” z epskimi razgledi, za ketere seveda na dirki nimaš časa, in gledalci na obeh straneh traku. Toliko gledalcev te res dvigne. Že samo za to se je splačalo boriti cel dan.

Sezona pa se je še v precej boljšo smer obrnila na zadnji dirki SloEnduro serije v Grožnjanu. Klasično prizorišče, s klasičnimi etapami nad reko Mirno, z le nekaj kratkimi novimi odseki. Na sobotnem treningu sem preizkušal svoj limit in bil velikokrat na tleh. V nedeljo sem se počutil odlično in bil sem hiter. Ni pa šlo brez težav. V cilju tretje etape mi je spustila guma, ugotovil sem, da mi je počena špica predrla tubeless trak v obroču. Na vrh sem se v hitrem tempu odpravil peš. S pomočjo Jakoba Smolnikarja mi je uspelo pravočasno zamenjat trak in ujeti naslednji štart. Na koncu sem bil že precej utrujen, ampak uspelo mi je zadržati dve sekundi prednosti pred avstrijcem Maxom Fejerjem in prvič zmagati v SloEnduro seriji.«

Čestitke vsem tekmovalcem. Želimo jim čim boljšo pripravo na naslednjo sezono.

photo: FB